4. Global GastroEkonomi Zirvesi’nin özeti. İkinci yılında gastronomi ve ekonomi dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek yeni trendleri ve gelecek projeleri ele alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer tarafından açılan 4. Global GastroEkonomi Zirvesi, 23 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Zirveye Türkiye’den ve dünyadan birçok önemli gastronomi ismi katıldı. Zirvenin ev sahipliğini TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ve Zirve Komitesi Başkanı Ebru Koralı üstlendi.
TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer zirvede yaptığı konuşmada, gastronominin ekonomi için güçlü bir kaldıraç olduğunu vurguladı. Gastronominin turizm, kırsal kalkınma, katma değerli üretim ve sürdürülebilir ekonomi için önemli bir araç olduğunu belirtti. Demirer ayrıca Türkiye’nin tarımsal üretimi ve gastronomisi ile dünyada özel bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Zirvede çeşitli konuşmalar ve sunumlar gerçekleşti. Tarihçi İlber Ortaylı, Türk mutfağının coğrafyası ve evrimi hakkında bilgiler verirken, Kreatif Direktör ve Moda Yazarı Ece Sükan modanın gastronomi ile olan ilişkisini ele aldı. Deneysel psikolog Prof. Charles Spence yeme deneyimi üzerine ilginç bilgiler paylaştı.
Zirvede, alanında uzman isimlerin katılımıyla farklı oturumlar gerçekleşti. Prof. İlber Ortaylı, Kamuoyu Araştırmacısı Bekir Ağırdır, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Attila Pinter, Akdeniz Koruma Derneği Kurucusu Zafer Kızılkaya, World Food Travel Genel Müdürü Erik Wolf gibi isimler zirveye değer kattılar.