DOLAR
41,6053
EURO
49,0154
ALTIN
5.186,77
BIST
11.081,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C

İyi bir kahvaltı zihni güçlendiriyor

Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen beden ve beyin için en gerekli şey. Bilhassa beyin, glukoza yani şekere ihtiyaç duyuyor. İstikrarlı ve nizamlı beslenme olmadığı vakit beyin de öteki sistemler üzere yeteri kadar verimli çalışamıyor.

İyi bir kahvaltı zihni güçlendiriyor
01.12.2023 10:36
5
A+
A-

İYİ BİR KAHVALTI ZİHNİ GÜÇLENDİRİYOR

 

Güne kahvaltıyla başlamak büyüyen beden ve beyin için en gerekli şey. Bilhassa beyin, glukoza yani şekere ihtiyaç duyuyor. İstikrarlı ve tertipli beslenme olmadığı vakit beyin de öbür sistemler üzere yeteri kadar verimli çalışamıyor. Bilhassa çocuklarda, yeni şeyleri anlamakta zorlanmaya, odaklanma sıkıntılarına ve hatırlamayı sağlayan bellek kapasitesinde azalmaya yol açıyor. Liv Hospital Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Karlı çocuklarda kahvaltının kıymetini anlattı.

 

Her sabah istikrarlı bir kahvaltı şart

Yeterli ve istikrarlı beslenme için dört temel besin kümesinden her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin kümesi; süt ve eserleri kümesi, et -yumurta – kuru baklagiller kümesi, zerzevat ve meyve kümesi, ekmek ve tahıllar kümesi olarak belirlenmiştir. Günün birinci öğünü olması sebebiyle kahvaltıyı kâfi ve istikrarlı bir formda yapmak epeyce değer taşır. Milletlerarası mecmualarda, kahvaltı yapan ve yapmayan çocukları kıyaslayan çok ölçüde çalışma yayınlanmıştır. Kahvaltı yapan çocukların, yapmayan çocuklara nazaran hem bilişsel ve okul performanslarının daha düzgün olduğu hem de istikrarlı bir halde kahvaltı yapan çocukların uzun devirde obezite riskinin daha düşük olduğu belirtilmektedir.   

 

Ne çeşit bir kahvaltı yapılmalı?

Kahvaltıda glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini süratle yükselten-düşüren karbonhidrat yüklü beslenmek yerine, proteinden güçlü süt, yumurta, peynir; bağışıklığı güçlendiren vitamin, mineralden ve liflerden varlıklı taze sebze-meyve; günlük güç gereksiniminin sağlamak emeliyle da tahıllı ekmek, yulaf, kinoa üzere besinler tüketilmelidir. Bu biçimde beslenme kan şekerinin daha istikrarlı bir halde kalmasını sağlamaktadır. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat müddetlerinin kısa olduğu, öğrenmede zahmet çektikleri, teneffüs ortalarında sıhhatsiz atıştırmalıkları daha çok tükettiği ve sıhhatsiz beslenme sonrasında kan şekerindeki süratli değişlikler nedeniyle derslerde halsizlik ve ahenge isteği oluşabildiği bilinmektedir.

 

Kahvaltı yalnızca beslenme değildir

  • Ailedeki herkesin birlikte kahvaltıya oturması bağlantısı güçlendirir.
  • Kahvaltıya kâfi vakit ayırabilmek için erken kalkmayı, kâfi uyku müddetine ulaşmak için geç yatmamayı, 24 saatlik beden döngüsünün daha nizamlı olmasını sağlar, çocukların öz disiplininin gelişmesine katkı sağlar.
  • İleri yaşlarda obezite ve bunun getirdiği başka sıhhat sorunlarının önlenmesi açısından kıymetlidir. 
  • Sağlıklı beslenen ve tertipli kahvaltı yapan çocuklar daha enerjik ve zinde olur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı