DOLAR
41,6053
EURO
49,0154
ALTIN
5.186,77
BIST
11.081,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C

Antalya’dan Antep fıstığı üretimi hamlesi 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, boş bırakılan yerlerin yeni eserlerle kıymetlendirilmesi hedefiyle başlattığı projeler kapsamında üreticiye 4 bin adet Antep fıstığı fidanı dağıttı. Büyükşehir Belediyesi, üreticinin ilgi büyük gösterdiği Antep fıstığı üretimini geliştirmek emeliyle “Tarımın Başşehri Antalya’da 1. Antep Fıstığı Çalıştayı” düzenledi. 

Antalya’dan Antep fıstığı üretimi hamlesi 
07.12.2023 21:00
10
A+
A-

 

Antalya’dan Antep fıstığı üretimi hamlesi 

 

Büyükşehir Belediyesi “1.Antep Fıstığı Çalıştayı” düzenledi

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, boş bırakılan toprakların yeni eserlerle kıymetlendirilmesi hedefiyle başlattığı projeler kapsamında üreticiye 4 bin adet Antep fıstığı fidanı dağıttı. Büyükşehir Belediyesi, üreticinin ilgi büyük gösterdiği Antep fıstığı üretimini geliştirmek gayesiyle “Tarımın Başşehri Antalya’da 1. Antep Fıstığı Çalıştayı” düzenledi. 

 

Yerelden kalkınma amacıyla artan girdi maliyetleri karşısında zorlanan üreticilere fide-fidan ve tohum takviyesinde bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi, sulanamayan, kurak ve atıl alanları üretime kazandırmak için alternatif eserler ile üretimi destekliyor. Eser çeşitliliği oluşturmak hedefiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ve Elmalı bölgesinde Antep fıstığı üretimini teşvik etmek gayesiyle 4 bin adet fidan dağıttı. Ekonomik kıymeti yüksek olan Antep fıstığı üretimini geliştirilmesi için bilimsel bir çalışma yürütmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, “Tarımın Başşehri Antalya’da 1. Antep Fıstığı Çalıştayı” düzenledi. Antep fıstığı üretiminde Türkiye’nin en kıymetli üreticileri ve üniversite hocalarının iştirakiyle gerçekleşen çalıştay ağır ilgi gördü. 

4 BİN FİDAN DAĞITILDI

Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘1. Antep Fıstığı Çalıştayı’nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, ekilmeyen kurak ve susuz yerlerin kıymetlendirilmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Çeşitli bitki çeşitlerini yetiştirmek için projeler geliştirildiğini kaydeden Gürbüz, “Antep fıstığı yetiştirilmesi maksadıyla birinci etapta 4 bin fidan dağıtımı yaptık ve artık çalıştayını yapıyoruz. Ziraî üretimde karlılığa yönelik, uzman bilgisiyle üretim yapılması, hangi eserin daha verimli yetişeceğine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ülke tarımına büyük katkı sağlayacak bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar bizlere ışık olacaktır” dedi. 

TURİSTE TAZE FISTIK SATMA POTANSİYELİ VAR 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, Antep fıstığı üretimi için iki mevzunun çok kıymetli olduğunu belirterek, “Kışın soğuk istiyor o yüzden kıyıda olmayacaktır. Yazın sıcak istiyor çok yüksek yerlerde tekrar olmayacaktır Anadolu coğrafyasında birçok yerde fıstık üretimi var. Güneydoğu bölgesi bu işin profesyonelce yapıldığı bir bölge. Ege bölgesinde de Antep fıstığı üretimi var. Antep fıstığı berbat hava koşullarında yetişir fakat bakımsız fıstık olmaz. Kurutulmuş fıstıktan fazla Korkuteli, Elmalı, Akseki üzere bölgelerde taze Antep fıstığını turiste satma potansiyeli var. Eser çeşitliliğinde bu üzere hususları dikkate almak gerekiyor” diye konuştu. 

3 FARKLI OTURUM

Açılış konuşmalarının gerinin Antalya Ziraat Odası, Akdeniz Üniversitesi, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü, Harran Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve Türkiye’nin değerli fıstık üreticilerinin iştirakiyle Antep fıstığı yetiştiriciliği ve iktisadı ele alındı. Oturumlarda Antep fıstığı yetiştiriciliğinin kırsal kalkınma bakımından değeri, Antep fıstığı hastalık ve zararlıları, fidan temini, Antep fıstığı yetiştiriciliğinde karşılaşılan zorluklar ve tahliller ile Antalya’da Antep fıstığı yetiştiriciliği ve geliştirme potansiyeli tartışıldı. “Tarımın Başşehri Antalya’da 1. Antep Fıstığı Çalıştayı” kapsamında daha sonra ise Korkuteli ve Elmalı bölgesine teknik seyahat düzenlenecek. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı