DOLAR
41,6053
EURO
49,0154
ALTIN
5.186,77
BIST
11.081,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C

Dünyada, rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya etkilerini araştıran ilk proje

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde vazife yapan bilim insanları, besin sanayisinde sıkça kullanılan, halk ortasında sofra şekeri ya da beyaz şeker olarak da bilinen rafine şekerin hücre seviyesinde yaşlanmaya tesirini araştıracak.

Dünyada, rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya etkilerini araştıran ilk proje
14.08.2023 12:48
8
A+
A-

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde vazife yapan bilim insanları, besin sanayisinde sıkça kullanılan, halk ortasında sofra şekeri ya da beyaz şeker olarak da bilinen rafine şekerin hücre seviyesinde yaşlanmaya tesirini araştıracak.

Dünyada rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci proje, Egeli bilim takımı tarafından hazırlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Haluk Akın’ın yürütücülüğünü yaptığı, “Sprague Dawley Sıçanlarda Glukoz ve Fruktozun Uzun Periyodik Birlikte Kullanımının Yaşlanma Alakalı Yolaklarda Meydana Getirdiği Metilasyon Değişikliklerinin İncelenmesi” başlıklı çalışma   TÜBITAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Egeli bilim grubunu makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Topluma katkı misyonumuz doğrultusunda birey ve toplum sıhhatini tehdit eden her türlü sorunun tahliline yönelik değerli bilimsel çalışmalara konut sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Sürdürülen bu araştırmaların, Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin projeye, akabinde topluma katkıya dönüşebilmesi için bilim insanlarımızı, araştırmacılarımızı her daim motive ederek özendirdiğimizi, her türlü dayanağı verdiğimizi bir kere daha vurgulamak isterim. Tıp Fakültemizden bilim insanları,  glukoz ve fruktozdan oluşan ve mutfaklarımızda epey sık kullandığımız beyaz rafine şekerin, yalnızca fruktozdan oluşan doğal meyve şekeri ve yalnızca glukozdan oluşan malt şekerine nazaran genetiğimizi ve epigenetiğimizi değiştirerek hücrelerimizi ve bizi daha fazla yaşlandırdığını göstermeye çalışacak. Bu araştırma dünyada rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci çalışma olacak.  Bu türlü değerli bir mevzuyu araştıran bilim grubumuzu tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum” dedi.

“Bilim dünyasına büyük bir katkı sunulacak”

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Haluk Akın, “Çevresel etmenlerin, genlerimizden çok genlerimizin çalışmasını düzenleyen epigenetik ismini verdiğimiz sistemleri daha çok bozduğunu biliyoruz. Bu çalışma ile rafine şekerin epigenetik sistemler üzerinden yaşlanmaya tesirini araştıracağız. Araştırma grubu, rafine şekerin yaşlandırıcı tesirini sıçanlar üzerinde gösterecek. 3 ay boyunca bir küme sıçan, standart sıçan yeminin yanında glukoz ve fruktozdan oluşan beyaz rafine şeker ile beslenirken, başka deney kümelerindeki sıçanlar standart yemin yanında yalnızca glukoz yahut yalnızca fruktoz ile beslenecekler. 3 ay sonunda araştırma takımı, sıçanların yaşlanmasını hareket ve performans testleri ile değerlendirdikten sonra karaciğerlerinden aldıkları örneklerle hücresel yaşlanmayı histolojik, genetik ve epigenetik düzeyde göstermeyi amaçlayacak. Yalnızca fruktozdan oluşan doğal meyve şekeri ya da yalnızca glukozdan oluşan malt şekerine nazaran tabiatta çok daha ender bulunan sükrozdan oluşan ama günümüzde neredeyse her besinde tatlandırıcı olarak kullandığımız beyaz şekerin, genetik değişikliklere sebep olarak yaşlanma sürecini hızlandırdığını ve hücrelerimize hasar verdiğini göstermeyi amaçlayan proje, dünyada rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci proje olacak. Yaşlanmaya sebep olduğu bilim etrafları tarafından kabul gören hücresel sistemler ile diyabet ve kalp hastalıkları dahil pek çok kronik hastalıktan sorumlu rafine şeker tüketimi ortasında güçlü bir bağlantı olduğunun ortaya çıkarılması durumunda bilim dünyasına büyük bir katkı sunulacak” dedi.

Multidisipliner bilim ekibi

Araştırma grubu,  Prof. Dr. Haluk Akın, Prof. Dr. Lütfiye Delil, Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ, Doç. Dr. Ayça Aykut, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Parıltay, Arş. Gör. Dr. Mert Pekerbaş, Arş. Gör. Dr. Bilgesu Ak, Arş. Gör. Dr. Alper Baysal ve Arş. Gör. Dr. Berrin Özdil’den oluşuyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Kısmı, Fizyoloji Anabilim Kısmı, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Kolu ve Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek proje 18 ay sürecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,