DOLAR
41,5965
EURO
48,9367
ALTIN
5.168,23
BIST
11.220,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C

Cevizin 6 faydası

Ceviz, lezzetli tadı ve doyuruculuğu sayesinde en tanınan kuru yemişler ortasında yer alıyor.

Cevizin 6 faydası
19.04.2024 20:36
3
A+
A-

Ceviz, lezzetli tadı ve doyuruculuğu sayesinde en tanınan kuru yemişler ortasında yer alıyor.

Cevizin besin bedeli açısından da çok güçlü olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Ceviz, içerisindeki varlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller kalp rahatsızlıklarından beyin hastalıklarına, hafıza sıkıntılarından diyabete, kanser riskinden korunmaya ve cilt sıhhatinin desteklenmesine kadar birçok yarar sağlıyor. Sağlıklı bir ömür için cevizi beslenme rutininin bir kesimi haline getirmek gerekiyor” biçiminde konuştu.

Cevizin kalorisi ağır olduğu için bedene düzgün güç sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Tokluk müddetini uzatır ve kan şekerini dengeleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Günlük ceviz tüketim ölçüsü 1 fincana denk gelecek halde ortalama 30-60 gram olmalı. Tertipli ve ölçülü ceviz tüketiminin pek çok faydası bulunuyor o denli ki yapılan araştırmalarla bilhassa göğüs, prostat ve kolorektal üzere kanser çeşitlerinin oluşma riskini bile azalttığı görülüyor. Lakin ceviz tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da cevizin en çok alerjiye sebep olan birinci 8 besin ortasında yer alması. Bu sebeple dikkatli tüketilmesinde yarar var” açıklamasında bulundu. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, cevizin sağladığı en kıymetli yararları 6 unsurda sıraladı:

Antioksidan tesiri yüksektir

Ceviz, fındık, fıstık, kaju ve badem üzere öteki kuru yemişlere oranla daha fazla antioksidan içeriğe sahiptir. Bu sayede berbat kolesterol olarak bilinen LDL kıymetlerini düşürmeye yardımcı olup kalbi bu duruma bağlı oluşabilecek hastalık risklerine karşı korur ve ayrıyeten tiroit işlevlerini dayanaklar.

 

Vücutta iltihaplanmayı önler

Vücuttaki fazla iltihaplanma yani inflamasyon; tip 2 diyabet, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer üzere birçok önemli hastalığa yol açabilir. Cevizdeki inflamasyon zıddı tesir gösteren; ALA, omega-3, omega-6 yağları, magnezyum, aminoasit ve arginin üzere hususlar inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

 

Bağırsak sıhhatini güçlendirir

Bağırsak mikrobiyotasının sıhhatsiz olması sırf bağırsakların düzgün çalışmamasını değil, bedenin iltihaplanmasına da neden olarak kalp hastalığı, obezite, kanser üzere durumların görülmesine de neden olabilir. Nizamlı bir biçimde ceviz tüketen şahıslarda tüketmeyenlere oranla hem bağırsak işlevlerinin olağan çalışması hem de kalp, obezite üzere kimi kronik hastalıkların daha az görülmesine katkı sağlar.

Kan basıncını denetim eder

Ceviz yüksek kan basıncını denetim altına alır ve böylelikle bu duruma bağlı olabilecek hastalık risklerinin önüne geçmeye yardımcı olur.

 

Sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olur

Yaşlandıkça fizikî yetenekleri kullanma ve hareketli olma zorlaşabilir. Fizikî yetileri sağlıklı bir biçimde sürdürmek için de âlâ bir beslenme sisteminin olması kıymetlidir. Cevizde fizikî fonksiyonların devamlılığını sağlamaya yardımcı olan temel vitaminler, mineraller, kalori, lif ve yağlar bulunur. 

Doğurganlığın artmasını sağlar

Ceviz yemenin erkek üreme sıhhati üzerinde olumlu tesirleri bulunur. 117 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, sistemli ve muhakkak bir ölçüde ceviz tüketiminin sperm hücrelerinin kalitesini artırdığı, spermin canlılığını ve hareketliliğini daha güzel hale getirdiğini belirtilmiştir. Düzgün ve sağlıklı bir beslenme formu olmayan erkeklerin nizamlı ceviz yemesi, sperm hücreleri üzerindeki olumsuz tesirleri azaltıp erkek üreme sıhhatine yararlı olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı