DOLAR
41,5992
EURO
48,9186
ALTIN
5.173,34
BIST
11.220,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C

Tat gıda sürdürülebilirlik vizyonuyla tarımın ve gıdanın geleceğine güçlü bir katkı sunuyor

“Herkesi uygun ve sağlıklı besine ulaştıracak dönüşüme öncülük etmek için varız” misyonuyla sürdürülebilirliği tüm iş modellerinin odağında yer alan Tat Besin, birinci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.

Tat gıda sürdürülebilirlik vizyonuyla tarımın ve gıdanın geleceğine güçlü bir katkı sunuyor
22.12.2023 16:48
17
A+
A-

“Herkesi güzel ve sağlıklı besine ulaştıracak dönüşüme öncülük etmek için varız” misyonuyla sürdürülebilirliği tüm iş modellerinin odağında yer alan Tat Besin, birinci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Tat Besin, kurumsal kültürünün temellerini oluşturan “Kökümüz Bedeller, Toprağımız Dünya, Emeğimiz İnsan ve Paylaştığımız Toplum” dört ana başlıktaki sürdürülebilirlik faaliyetlerini ve gayelerini paylaştığı Sürdürülebilirlik Raporu’nda 2050 yılına kadar karbon nötr olma gayesini ortaya koydu. 

Tat Besin, “Herkesi yeterli ve sağlıklı besine ulaştıracak dönüşüme öncülük etmek için varız” misyonuyla sürdürülebilirliği, stratejisinin, bedellerinin ve iş modellerinin merkezine yerleştirerek etraf, toplum ve iktisat için kıymet yaratmayı hedefliyor.

Sürdürülebilirlik yaklaşımını anlatan, “Kökümüz Kıymetler, Toprağımız Dünya, Emeğimiz İnsan ve Paylaştığımız Toplum” olmak üzere dört ana başlıktaki faaliyetlerini ve gayelerini paylaştığı birinci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Tat Besin, kaynakların korunması, sağlıklı besine erişim ve gelecek jenerasyonlara karşı sorumluluk şuuruyla çalışmalarına taraf veriyor. Raporda 2050 yılına kadar karbon nötr olma amacını ortaya koyan Tat Besin, toprağın, çiftçinin ve toplumumuzun refahına hizmet edecek halde, sorumlu üretim ve idare anlayışını çalışmalarının her alanına yaygınlaştırdığının altını çiziyor. 

Türkiye’nin geleceği, kaynakların korunması ve sağlıklı besine erişim kapsamında iş yapış biçimlerini değiştirmenin, şirketlerin faaliyetlerinin odağına sürdürülebilirliği koymalarının kıymetine dikkat çeken Tat Besin CEO’su Cihan Albaş, tarımda sürdürülebilirlik ve besin arzının devamlılığı için akıllı tarım uygulamaları ve üretimde dijitalleşmeye büyük kıymet verdiklerini söyledi. Albaş, “Yarım asrı aşkın müddettir Türkiye’de her konuta, her restorana, her mutfağa girmeyi başarmış, ismi inanç ve kaliteyle birlikte anılan eserlere sahibiz. Besin güvenliğini ve tarımın geleceğini destekliyoruz. Tarım ve besin alanında uzmanlığımızla toprağın, çiftçinin ve toplumumuzun refahına hizmet ediyor, tarımda sürdürülebilir gelecek ismine Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Torbalı’daki tesislerimizde öncü çalışmalara imza atıyoruz. Toplumsal tesiri yüksek bir şirketiz; tüm paydaşlarımızı sürdürülebilirlik seyahatimizin bir kesimi olarak konumluyoruz. Hayata geçirdiğimiz birinci stratejik sürdürülebilirlik yol haritamızla dokunduğumuz her alanda Türkiye’ye yeterli bakan bir marka olduğumuzun altını çizmek istiyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya için çevresel, toplumsal ve yönetişimsel çerçevede tesir alanımızı genişletmek için çalışıyoruz” dedi. 

 Faaliyette bulundukları tüm bölgelerde, ziraat ve besin   üretiminin geleceğe hazır olmasını sağlayacak esaslı projeler yürüttüklerini söyleyen Albaş, “Türkiye’nin global besin şirketi olma gayesiyle, teknolojiyi insan ve etrafa yarar sağlayacak biçimde odağımıza alarak, geleceği bugünden tasarlayan iş modelleri geliştiriyoruz. Tat Besin olarak, su, gübre ve kimyasal kullanımını azaltırken karbon ayak izini azaltma ve sürdürülebilirlik hususlarında da bölümümüze liderlik etmeye kararlıyız” dedi.

Hedef, 2050’ye kadar karbon nötr olmak

1993 yılından bu yana BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan Tat Besin, tarımda verimlilik projelerinin yanı sıra, dijitalleşmeye ve akıllı teknolojilere yatırım yapıyor. BM Bayanın Güçlenmesi Unsurlarının imzacısı olarak iş hayatında çeşitliliğe ve çoksesliliğe kıymet veriyor. Faaliyetlerini, imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Global Unsurlar Sözleşmesi’nin (UNGC) insan hakları, çalışma ömrü, toplumsal cinsiyet eşitliği, etrafa hassas sürdürülebilir üretim, yolsuzlukla gayret üzere başlıkları kapsayan ve “ekosistem ekonomisi” metrikleri ile uyumlu halde yürütüyor.

Son yıllarda sürdürülebilirlik performansını ivmeli bir halde artıran Tat Besin, 2016’dan beri Borsa İstanbul’un Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. 2022 yılında tüm ESG performans alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarla, Refinitiv değerleme sistemi üzerinden ESG notunu 100 üzerinden 71 puana yükseltti. Şirket, 2050 yılına kadar karbon nötr olma gayesini ortaya koyan Koç Holding’in başlattığı Karbon Dönüşüm Programı’nda yer alıyor. 

“Ürünlerimizin tarladan tabağa kadar seyahatini izlenebilir hale getirdik”

Üretimde izlenebilirlik, otomasyon ve yapay zekâ uygulamaları üzere birçok alanda transformasyon projelerini devreye aldıklarını belirten Albaş, şu bilgileri verdi:

“Üretim tesislerimizin dijital dönüşümü için küresel ölçekte en tesirli dijital olgunluk kıymetlendirme programlarından biri olan SIRI (Smart Industry Readiness Index) değerlendirmesinden geçtik. Yapay-zekâ dayanaklı akıllı su kaynakları idare sistemimiz ile üretimdeki elektrik tüketimimizi %15 oranında azalttık. Blockchain altyapısına sahip izlenebilirlik platformu TTRACE aracılığıyla, eserlerimizin tarladan sofraya gerçekleşen seyahatinin tamamını izlenebilir hale getirmek için birinci adımı attık. Karacabey fabrikamızda domateslerimizin tarladan tesise takip sürecini başlattık.”

Tarımda dijitalleşmeye, akıllı teknolojilere yatırım yaptıklarını söz eden Albaş, “Kendi alanımızda elde ettiğimiz başarılı uygulamalarımızla, çiftçinin daha verimli, daha yararlı bir üretim modeliyle üretim yapabilmesi için rol model oluyoruz. 55 yıldır kesintisiz devam eden “Sözleşmeli Tarım” uygulamamız kapsamında 500’e yakını kontratlı olmak üzere 1000’in üzerinde çiftçiyle çalışıyoruz. Hala 2 bin 600 dekarlık alanda yürüttüğümüz dijital tarım uygulamaları ile dekar başına 10-11 ton düzeylerinde domates randımanı elde ettik. Bu uygulamaları çiftçilerle paylaşarak, randımanı arttırmalarını sağladık. Akıllı Sulama Teknolojilerimizle yaklaşık %30 su tasarrufuna ulaştık. Uydu ile takip sayesinde yüzde 10’a varan randıman artışı sağladık. Ziraî İklim İstasyonları aracılığıyla hava durumu mahallî bazda iddia edilebiliyor ve eseri etkileyecek hastalıkların risk tahlili yapılabiliyor. Bu istasyonlardan alınan bilgiler ve tahliller sonucunda, hastalık riskleri çiftçilere “Tat Önder Çiftçi” taşınabilir uygulaması üzerinden gönderiliyor. “Tarım Kıymet Zinciri” projesiyle 476 çiftçinin, limit çalışmasına gerek duymadan ve piyasa kurallarına nazaran uygun şartlarda ziraî finansman imkanından yararlanmasını sağlıyoruz” dedi.

Tat Gıda’nın üretim, ihracat ve sürdürülebilirlik alanlarında güçlü performansla 2024’e giriş yaptığını söyleyen Albaş, ihracatın, şirketin sürdürülebilir ve kârlı büyüme maksatları içerisinde kıymetine işaret etti. Albaş, “Ülkemizin bayrağını dış pazarlarda muvaffakiyetle dalgalandırmaya devam ediyoruz. Başarımızın temelinde eserlerimizin sahip olduğu global çapta besin güvenliği sertifikaları ve yüksek kalitenin yanı sıra bulunduğumuz ülkelerin damak tadına, lokal reçetelerine uygun eserler çıkartabilme kabiliyetimiz yer alıyor. Bu muvaffakiyetin bir başka nedeni ise, sürdürülebilirlik konusunda net olumlu etkiyi temel alan çalışmalarımızdır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı