DOLAR
41,6100
EURO
48,8765
ALTIN
5.194,47
BIST
11.105,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Yaz Meyvelerinin Sağlık Açısından Önemi

Yaz meyveleri hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Yaz aylarında tüketilen meyveler, vücudu besler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlık durumunu destekler.

Yaz Meyvelerinin Sağlık Açısından Önemi
10.05.2024 19:36
8
A+
A-

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, yaz meyvelerinin vitamin, mineral, lif ve antioksidan açısından zengin bir kaynak olduğunu belirtiyor. Yaz meyvelerinin içerdikleri zengin vitamin, mineral ve antioksidanlarla dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor. C vitamini içeren meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, liflerin sindirim sistemini düzenlediğini ve antioksidanların serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarları azalttığını belirtiyor.

Yaz Meyvelerinden Sağlık İçin Faydalanın

Üzüm: İçerdiği vitamin, mineraller ve antioksidanlarla sağlığımız için önemli olan üzüm, özellikle siyah üzümün kalp ve damar sağlığına olumlu etkileri bulunuyor. Demir içeriği kan üretimine katkı sağlarken, göz sağlığını destekleyen karotenoid içerir. Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ancak glisemik indeksi yüksek olduğundan diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.

Kavun: Antioksidan zengini kavun, oksidatif stresi önleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu etki gösterir. Yüksek su ve lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler. Ancak fazla tüketimi ishale neden olabilir.

Karpuz: Likopen içeriğiyle dikkat çeken karpuz, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici ve kas ağrılarına iyi gelen bir meyvedir. C vitamini ve magnezyum açısından zengin olup, vücudun su ihtiyacını karşılar ve sindirimi destekler.

Çilek: C, K, E ve B grubu vitaminleri ile mineraller bakımından zengin olan çilek, antioksidanlarla kansere karşı koruyucu, LDL kolesterolü düşürücü etkilere sahiptir. Alerji riski nedeniyle dikkatli tüketilmeli ve pestisit içeriğinden arındırılarak yenmelidir.

Erik: C, A, K ve B vitaminleri, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan erik, kemik sağlığına, cilt güzelliğine, sindirim sistemine ve kan şekerinin dengelemesine destek olur. Diyabet hastaları için ideal bir meyvedir.

Kiraz: A, C, B ve K vitaminleri ile potasyum ve magnezyum içeren kiraz, tansiyonu düşürücü, anti-inflamatuar ve uyku düzenleyici etkilere sahiptir. Diyabet hastaları için uygun olup, yüksek lif içeriği kabızlığa iyi gelirken, fazla tüketim ishale neden olabilir.