DOLAR
41,5965
EURO
48,9367
ALTIN
5.168,23
BIST
11.220,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C

Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Bayanlarda en sık görülen kanser tipi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır.

Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!
26.10.2023 10:24
3
A+
A-

Beslenme Alışkanlıklarınız Göğüs Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Kadınlarda en sık görülen kanser tipi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır. Natürel bu özelliklerin bulunmadığı bireylerin de göğüs kanserine yakalanma mümkünlüğü vardır. Başka kanser tiplerinde olduğu üzere göğüs kanserinde de erken teşhis çok değerlidir. Münasebetiyle göğüs kanserine yönelik taramaların sistemli sıklıkta tekrarlanması bile kanserden mevt sıklığını azaltmada tesirli olacaktır. 

Besin ögelerinin yetersiz, çok ya da yanlış biçimde alımı kansere yakalanma riskini artırabilir!

 Kanser riskini artırabilecek besinlerin yanı sıra yemek hazırlama ve saklama şartlarında da oluşabilecek değişiklikler ve unsurlar kıymetlidir. Yüksek ısıda pişirme ve yanlış pişirme usulleriyle yahut dumana maruz bırakılarak pişirilen besinlerde kanserojen unsurlar birikebilmektedir. Besinlerin süreçten geçirilerek çok ayrıştırılması ve saflaştırılması nedeniyle de besinlerin vitamin, mineral ve başka bileşenlerden fakirleşebileceği göz arkası edilmemelidir. Hasebiyle kansere karşı gözetici vitamin, mineral ve öbür bileşenlerin aktifliğini azaltmak da dolaylı olarak kanser riskini artırabilir. Yapılan çalışmalara nazaran, birtakım besinlerin içeriğinde bulunan yahut besin hazırlama etabında ortaya çıkan hususların de kanser riski oluşturabileceği bildirilmektedir. 

 

Meme kanserinden korunmak için beslenme ve hayat usulü değişiklikleri;

Sağlıklı beden yükünüzü koruyun,

Yeterli ve istikrarlı sürdürülebilir beslenmeye ihtimam gösterin,

  • Öğün planlamalarınızda porsiyon denetimi yapmaya çalışın,
  • Tabağınızın büyük kısmında bitkisel kaynaklı besinlere(taze sebze-meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller) yer verin,
  • Yeterli vitamin, mineral ve besin bileşenlerinden yararlanmak için çeşitliliğe ehemmiyet verin,
  • Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini azaltın, daha az yağlı olanları ve yanlışsız pişirme prosedürlerini tercih edin,
  • Hayvansal kaynaklı besinler tercih edilirken bilhassa C vitamininden varlıklı taze meyve ve sebzelerle birlikte tüketin.

Kanserojen besinlerden uzak durun!

  • Odun-kömür ateşine/dumanına direkt maruz bırakılarak pişirilen ve yüksek ısıda yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçının,
  • İşlenmiş ve hazır gıdaların(koruyucu, renklendirici, kıvam artırıcı üzere unsurlar içeren) tüketimini sonlandırın,
  • Rafine şeker, un ve trans yağları beslenmenizden çıkarın,
  • Zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek için pişirme ve saklama usullerini gözden geçirin yanlışsız formülleri kullanın.

Stresten uzak kalmaya çalışın, fizikî aktivitenizi önemseyin ve size uygun aktivite rutini oluşturun!

  • Duygusal yeme ataklarınızı sıhhatsiz yiyeceklerle yönetmeye çalışmayın, ruh halinize uygun gelen aktivitelerle yahut fizikî aktivitelerle yönetmeye çalışın.

Alkol, sigara üzere ziyanlı alışkanlıkları azaltın/bırakın!

  • Bu üzere alışkanlıklar bedenin savunma sistemini tehdit eden özgür radikallerin artmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kansere yakalanma riskini azaltmak gayesiyle antioksidan içeriği güçlü besinler tüketin bilhassa folik asitten kâfi beslenmeye çalışın ve en değerlisi sistemli olarak kansere yönelik tetkik ve taramalarınızı yaptırın.

 

Anti-kanserojen besin kümeleri;

  • Renkli, çeşitli zerzevat ve meyveler,
  • Kurubaklagiller,
  • Kuruyemişler,
  • Tahıllar,
  • Az yağlı et ve süt eserleri.

Meme kanseri ve başka kanser cinsleri üzerine çalışmalar yürüten bilim insanları, üstte yer alan besin kümelerinin gerçek prosedürlerle hazırlanıp sürdürülebilir halde beslenmeye dâhil edilmesiyle bir arada kansere yakalanma riskinin azalabileceğini bildirmektedir.

 Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve göğüs kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıklarınızın farkında olun, sıhhatinizi ihmal etmeyin ve periyodik denetimlerinizi yaptırın.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı