Çölyak hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Glütensiz beslenme neden önemlidir? Çölyak hastalığı hakkında önemli bilgiler bu içerikte. Sağlıklı yaşam için bilinçlenin.
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Çalhan, çölyak hastalığının sindirim ve emilim mekanizmasını bozan bir hastalık olduğunu belirtiyor. Bu hastalık, vücudun belirli tahıl proteinlerine karşı geliştirdiği antikorlar nedeniyle bağırsak duvarını zedeleyerek sindirim ve emilim süreçlerini etkiler.
Doç. Dr. Çalhan, çölyak hastalığının en sık görülen belirtilerinin ishal, karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik, kilo kaybı ve demir eksikliği olduğunu vurgulamaktadır. Ancak bazı hastalarda belirtiler bariz olmayabilir, bu durumda folik asit, vitamin B12, demir eksikliği gibi durumlar test yaptırılmasını gerektirebilir.
Çölyak hastalığının tanısının uzman bir gastroenterolog tarafından klinik ve laboratuvar verilerine bakılarak konulduğunu belirten Doç. Dr. Çalhan, tanıdan sonra ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf diyetinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Tedavinin temelini tam uyumlu diyet oluşturur ve bağırsakta tam iyileşme süreci 6 ay ile 1 yıl arasında başlar.
Çölyak hastalığında genetik faktörlerin yanı sıra ailesinde bu hastalığı olan bireylerde riskin arttığını belirten Doç. Dr. Çalhan, tek yumurta ikizlerinde riskin daha yüksek olduğunu da ekliyor. Risk faktörleri hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, çok gluten tüketiminin bir risk faktörü olmadığını belirtiyor.
Çölyak hastalarının sadece diyetlerine değil, aynı zamanda toplumsal ve bireysel desteklere de ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çalhan, hastaların düzenli takip edilmesi gerektiğini ve kemik erimesi açısından önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Hastaların yaşam kalitesini artırmak için destek sistemlerinin önemli olduğunu ifade ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı