D vitamini eksikliği, güneş ışığına maruziyet azalması ve dengesiz beslenme gibi faktörler nedeniyle artan bir halk sağlığı sorunudur. Bu içerikte, D vitamini eksikliğinin etkileri ve önlemleri ele alınmaktadır.
Güneş ışığından yeterince ve doğru şekilde faydalanmamak, çocukluk döneminde dışarıda oynamak yerine evde tabletle zaman geçirmek, kapalı alanlarda saatlerce güneşten yoksun kalmak gibi pek çok faktör nedeniyle oluşan D vitamini eksikliği günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Ülkemizde de her 2 kişiden 1’inde D vitamini eksikliği tespit ediliyor.
D vitamini kemik kırıklarını azaltarak ve kas gücünü artırarak düşmelerden korur, tümör gelişimini yavaşlatır, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, damar sertliği ve yüksek tansiyonla mücadelede etkilidir, insülin direncini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok hastalığın riskini azaltır. Ayrıca, prematüre ölüm riskini bile azaltabilir.
D vitamini somon balığı, sardalya, balık yağı, yumurta sarısı, sığır karaciğeri gibi besinlerde bulunur. Ancak günlük ihtiyacın sadece %10-20’si besinlerden karşılanabilir. Bu nedenle dengeli bir diyetin yanı sıra genellikle takviye olarak da alınması gereklidir.
D vitamini takviyesi alırken dikkat edilmelidir. Hekime danışılmadan yapılan yüksek dozda takviyeler zararlı olabilir ve vücutta toksik etkilere yol açabilir. Güneşlenme konusunda da dikkatli olunmalı, aşırı güneşlenmek cilt kanseri riskini artırabilir.