DOLAR
32,2311
EURO
35,0728
ALTIN
2.506,80
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Dişlerin en büyük düşmanı paketli gıdalar

Sıhhatsiz beslenme alışkanlıkları günümüzde giderek yaygınlaşıyor ve bu durum diş çürüklerinin artmasına neden oluyor.

Dişlerin en büyük düşmanı paketli gıdalar
02.01.2024 13:00
4
A+
A-

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları günümüzde giderek yaygınlaşıyor ve bu durum diş çürüklerinin artmasına neden oluyor. Bilhassa şeker, karbonhidrat ve asitli besinlerin ağır olarak tüketilmesi ve tıpkı vakitte diş paklığına gereken değerin verilmemesiyle birlikte dişlerin süratle çürüdüğünü söz eden Anadolu Sıhhat Merkezi Ağız ve Diş Sıhhati Kısmı Klinik Koordinatörü Dt. İstek Tekkeli, “Düzenli diş paklığı ve ağız bakımına değer vermeyen, beslenmelerinde karbonhidrat ve şeker içeren besinlere yük veren, gece yatmadan evvel dişlerini fırçalamayan, bebeklik periyodunda biberonla şeker katılmış besinlerle beslenen ve fazla ölçüde asitli besin tüketen bireyler diş çürüğü tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar” açıklamasında bulundu.

Ağzımızdaki makul bakteriler, tükettiğimiz şeker ve karbonhidratları aside dönüştürerek diş yüzeyindeki mineralleri yok ediyorlar. Bu asitlerin başlangıçta küçük olmasına karşın vakitle süratle büyüyen ve çürük ismi verilen delikleri oluşturduğunu tabir eden Anadolu Sıhhat Merkezi Ağız ve Diş Sıhhati Kısmı Klinik Koordinatörü Dt. Dilek Tekkeli, “Beslenmemizde şekerli, asitli ve yüksek karbonhidrat içeren besinlerden kaçınmak, dişlerimizi günde en az iki kere lakin tercihen her ana öğün sonrasında fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarası üzere fırçalamayı destekleyen eserleri kullanmak ve 6 ayda bir diş doktoru denetimini aksatmamak diş çürüklerini önlemeye katkı sağlıyor” dedi.

İşlenmiş ve paketli besinler diş çürüğü oluşumunu hızlandırıyor

Gelişmekte olan ülkelerde diş çürüklerinin daha yaygın olduğu bilgisini paylaşan Dt. İstek Tekkeli, “Sosyokültürel açıdan zayıf kalmış toplumlarda maddi imkanların sonlu olması sebebiyle işlenmiş ve paketli besinler daha fazla tercih edildiği için diş çürüklerine daha sık rastlanılıyor. Ayrıyeten, ağız ve diş sıhhati eğitimini hem aileden hem de okullardan gereğince alamamış olmamız da bu durumu etkileyen faktörler ortasında yer alıyor. Evvelden insanların şeker kullanmamaları ve yiyecekleri daha az pişirip daha katı bir formda tüketmeleri, diş sıhhati üzerinde olumlu bir tesir yaratıyordu. Sert besinlerin dişleri doğal yollarla temizlediği bilgisi gerçek olsa bile günümüzde daima olarak tüketilen paketli, işlenmiş besinler ve asit içeren içecekler ile pişirilmiş ve yumuşacık yapılmış karbonhidratlar diş çürüklerinin yaygın görülmesine neden olabiliyor” yorumunda bulundu.

Şekerli yahut yapışkan bir besin yemeğin sonuna bırakılmamalı

Diş sıhhati açısından ziyanlı olarak tanımlanan besin unsurlarının, bilhassa şekerli ve asitli besinlerin dişlere yapışıp kalan ve kolaylıkla temizlenemeyen hususlar olduğunu vurgulayan Tekkeli, “Şekerli, yapışkan ya da asitli besinler tüketilecekse üç ana öğün içinde tüketilmeli, öğünler sonrasında diş fırçalanmalı. O an diş fırçalamak mümkün değilse, ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmeli. Ara öğünlerde de elma, havuç üzere sert besinler tercih edilmeli zira bu besinler dişleri temizleyip diş etlerine masaj yapıyor. Son olarak yemeği şekerli ya da yapışkan bir besin ile bitirmek yerine, ağza en son atılacak bir kesim peynir ile şekerin çürük tesirini en aza indirmek mümkün” ihtarında bulundu.

Günümüz teknolojisiyle, çürükler için süratli ve acısız tedavi mümkün

Çürük tedavisinde birinci adımın ilerleyen çürüğü durdurmak ve dişin canlılığını korumak olduğunun altını çizen Dt. Dilek Tekkeli, “Mine yüzeyinin bozulma sürecinin en erken evresi beyaz nokta lezyonudur. Bu lezyonların klasik tedavileri, topikal florid uygulaması ve oral hijyenin geliştirilmesini içerir. Diş yüzeyinde yani minede bir kavite meydana gelirse, maksat çürüğün pulpa dokusuna ilerlemeden durdurulması ve kolay tek seanslık bir süreçle dolgu yapılmasıdır. Lakin şayet çürük dişin pulpasına kadar ilerlemişse yapılacak süreç; dişin hudutlarının alınması, kanalların doldurulması ve dişin üst dolgusunun yapılmasıdır. Diş çürükleri korkulanın bilakis, günümüz teknolojisi ve yeni kuşak diş hekimliği aletleri sayesinde acısız ve süratli bir biçimde tedavi edilebiliyor. Diş çekimini eski vakitler ve günümüzle karşılaştırdığımızda şu anda temel hedef, dişi bedenimizin öteki organları üzere düşünüp mümkün olan en uzun müddet ağız içinde tutmaya çalışmak olmalıdır. Biz tabipler, bu amaca ulaşmak için son teknoloji aygıtları, en kaliteli gereçleri ve yıllar içinde biriktirdiğimiz bilgi birikimini de kullanarak hastalarımız için en güzel tedaviyi sağlamayı amaçlıyoruz” tabirlerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

ankara web tasarım law office wordpress hosting ingilizce kursu web tasarım ankara haberler Renault Yedek Parça Ankara Çıkışlı Karadeniz Batum Turu Dacia Yedek Parça Fluence Yedek Parça iveco yedek parça ankara Güneş Enerjisi İmplant Süt Sağım Makinesi Yedek Parça Casıo g shock forklift aküsü Pt100 ankara ceza avukatı Ankara endoskopi labomat Beta Law dacia yedek parça güç trafosu oto yedek parça dunnage airbag e-imza check up Huzurevi damla etiket radyal fan iç mimar jean Hobi Bahçesi Yatırımı etiler pilates değer kaybı Adblue yer yıkama makinesi Baharat Çeşitleri