Yeni yılı karşılamaya az bir müddet kala yılbaşı sofraları için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Yılbaşı günü konutta geçirilecekse sofraların sağlıklı ve hafif besin tercihlerden oluşması gerekiyor. Akşam yemeğini dışarda yiyeceklerin ise yağ oranı düşük, küçük porsiyonlu menüleri seçmeleri öneriliyor. Yeni yılın birinci gününde beslenme ile ilgili meseleler yaşamamak için birtakım ihtarları dikkate almak gerekiyor.
Yeni yılı karşılamaya az bir müddet kala yılbaşı sofraları için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Yılbaşı günü konutta geçirilecekse sofraların sağlıklı ve hafif besin tercihlerden oluşması gerekiyor. Akşam yemeğini dışarda yiyeceklerin ise yağ oranı düşük, küçük porsiyonlu menüleri seçmeleri öneriliyor. Yeni yılın birinci gününde beslenme ile ilgili problemler yaşamamak için birtakım ikazları dikkate almak gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, yılbaşı sofraları için tekliflerde bulundu.
Yılın son günü kahvaltı es geçilmemeli
Yılın son gününe erken başlanmalı, sabah kesinlikle kahvaltı yapılmalıdır. Gece ağır geçeceği için kahvaltı katiyetle es geçilmemelidir. Kahvaltıdan 1-2 saat sonra en az bir saat açık havada tempolu yürüyüş yaptıktan sonra 1-2 saat dinlenilmelidir. Yemek alışkanlıklarında değişiklik yapılmamalıdır. Öğle yemeğinde 1 porsiyon az zeytinyağlı zerzevat yemeği ile 1 su bardağı yoğurt tüketmek sağlıklı bir seçim olacaktır. Gün içerisinde kan şekerinin istikrarlı olması ve metabolizma suratının yavaşlamaması için ara öğünlerde meyve ile 10-15 fındık yahut badem ya da 2-3 adet ceviz, 1 bardak süt tüketilebilir.
Yılbaşı sofrasına çok aç oturulmamalı
Açlık, çok ölçüde besin tüketimine neden olmaktadır. Bunun için akşam yemeğinden evvel orta öğün yapılmalıdır. Mesela akşam yemeğinden evvel yenecek bir porsiyon çorba açlık seviyesini düşürecektir. Yılbaşı günü dışarda yenecekse menüler yeterli incelenmeli, sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Yılbaşı sofrasında beyaz et tercih edilmeli (balık ya da tavuk-hindi), zeytinyağlı zerzevat yemekleri tüketilmelidir. Beyaz etin yanında tüketilecek salata gerçek bir tercih olacaktır. Ana yemekte hindi eti düzgün bir tercih olabilmektedir. Hindi eti, kırmızı et ve tavuğa nazaran yağ oranı düşüktür, daha yüksek protein içermektedir. Hindi etinde bulunan çinko bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara bedenin daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Fosfor ve magnezyum açısından varlıklı hindi eti sağlıklı bir tercihtir.
Yılbaşı sofrası için bu kurallar önemli
Yılbaşı gecesi beslenme açısından kimi kurallara uymak ise kıymet taşımaktadır.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası nasıl olmalı?
Yılbaşı sofrasında sevilen yiyecekler tercih edilmelidir. Bir gece değil, bir ömür uzunluğu sağlıklı ve istikrarlı beslenme unsur edinilmelidir. Çağımızın sıhhat sıkıntıları ortasında olan obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmak istikrarlı ve sistemli beslenme unsuruna uyulmalıdır.
Yılbaşı sofrası için menü önerisi:
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı