DOLAR
41,5590
EURO
48,8509
ALTIN
5.165,68
BIST
11.220,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri

Her elektirikli alette olduğu üzere airfryer’ın da daha uygun sonuç vermesi için birtakım teknikler var.

Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri
13.08.2023 17:36
4
A+
A-

Her elektirikli alette olduğu üzere airfryer’ın da daha düzgün sonuç vermesi için birtakım prosedürler var. Bu usuller için öncelikle aletin nasıl çalıştığını anlatan Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Kısmı Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sıhhat açısından da pişirme tekniklerini anlattı. Klasik kızartma usulüne kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde edildiğini belirten Yılancıoğlu, airfryer ile pişirilen kimi yiyeceklerde, bilhassa patates ve tahıllı eserlerde akrilamid ismi verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizerek bu oluşumu azaltmak için pişirilecek sebzelerin hazırlanması, kızartma müddeti ve sıcaklığın düzenlenmesine dikkat çekti.

Airfryer, son vakitlerde klâsik kızartma tekniklerine alternatif olarak geliştirilen pratik bir mutfak aleti olarak karşımıza çıktı. Bu trend mutfak aleti, kızartma sürecini, klasik yağda kızartma formülünden daha az yağ kullanarak ve daha sağlıklı bir halde gerçekleştirme özelliğiyle öne çıkıyor.

Daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor

Airfryer pişirme tekniğini sıhhat açısından pahalandıran Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu “Airfryer, içindeki sıcak hava teknolojisi sayesinde yiyecekleri hava akımıyla pişirir. Bu metot, yiyeceklerin dışını çıtır çıtır yapar ve içini de yumuşak meblağ. Böylelikle kızartılmış lezzeti elde etmek mümkün olur. Fakat, klasik kızartma metoduna kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor. Patates kızartması, tavuk kanatları, sebzeler, balık ve başka birçok yiyeceği kızartmak, ızgara yapmak yahut pişirmek için kullanılabilir. Ayrıyeten, hazır paketlenmiş kızartma eserlerini de daha az yağla daha sağlıklı bir formda pişirmek için tercih edilmektedir.” dedi.

Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir

Airfryer’ın klasik kızartma prosedürlerine nazaran daha az yağ kullanıldığı için sıhhat açısından kimi avantajlara sahip olmasının yanı sıra kullanım biçimine ve sıklığına bağlı olarak birtakım potansiyel risklere sahip olabileceğini belirten Yılancıoğlu “Airfryer, yüksek sıcaklıkta çalıştığı için, içinde sıcak hava üretir. Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir. Aygıtın dikkatli bir formda kullanılması ve çocukların erişemeyeceği bir yerde koruma edilmesi kıymetlidir.” ihtarında bulundu.

Sebzeleri pişirmeden evvel suda bekletilmesi akrilamid oluşumunu azaltabilir

Airfryer ile pişirilen birtakım yiyeceklerde, bilhassa patates ve tahıllı eserlerde akrilamid ismi verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizen Yılancıoğlu, “Akrilamid yüksek sıcaklıkta ve düşük nemli ortamlarda oluşan doğal bir süreçtir. Bu nedenle, airfryer kullanırken kızartma mühletini ve sıcaklığını düzenlemek, akrilamid oluşumunu azaltmak için kıymetlidir. Bunu engellemek için aygıtın kullanma kılavuzunda önerilen pişirme seçeneklerinin kullanılması, sebzelerin kabuklarının mümkünse soyulması ve nişasta içeren patates üzere sebzelerin pişirmeden evvel suda bekletilmesi akrilamid oluşumunu azaltabilir. Yüksek sıcaklıkta yiyeceklerin uzun mühlet pişirilip yapışmamasına, kararmamasına çok dikkat edilmelidir.” diye konuştu.

Besin kıymeti kaybı şuurlu kullanım ile engellenebilir  

“Yüksek sıcaklıkta ve hava akımıyla pişirme, birtakım besinlerin bedelini azaltabilir.” diyen Yılancıoğlu,  özellikle suya çözünebilen vitaminler ve antioksidanların, bu pişirme formülüyle daha az tesirli olabileceğine değindi. Yılancıoğlu, “Airfryer kullanırken pişirme müddetini mümkün olduğunca kısa tutmak ve zerzevatları bütünlüğünü koruyacak halde kesmek besin kaybını azaltabilir. Mümkünse zerzevatları daha canlı ve çiğ tüketmek hem sıhhat açısından yararlı hem de akrilamid üzere kanserojen içeriklerin oluşmasını engelleyicidir.” dedi.

Sıfır yağ tüketimi fayda değil ziyan getirecektir…

Airfryer’ın temel gayesi, klasik kızartma yollarından daha az yağ kullanmak olduğunu söz eden Yılancıoğlu birtakım bireylerin, sağlıklı olma niyetiyle yağ kullanımını büsbütün ortadan kaldırdığını ve bunun yiyeceklerin lezzetini ve doku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek “Vücut için gereken birtakım yağların alınmaması da sıhhat meselelerine yol açabilir. Omega 3 üzere esansiyel yağlara bedenimizin gereksinimi vardır. Sıfır yağ tüketimi fayda değil ziyan getirecektir. Zeytinyağı üzere yağların tüketilmesi, akdeniz diyeti açısından sağlıklıdır.” teklifinde bulundu.

Airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi gözden geçirin 

Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Kısmı Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu olası aksilikleri minimize etme teklifleriyle kelamlarını tamamladı:  

“Dengeli bir beslenme planı oluşturmak, çeşitli pişirme tekniklerini kullanmak ve airfryer ile pişirilirken yiyecekleri dikkatli bir halde izlemek değerlidir. Sağlıklı sonuçlar elde etmek için yalnızca airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi genel olarak gözden geçirmeniz ve sağlıklı ömür alışkanlıklarına odaklanmanız değerlidir. Rastgele bir sıhhat durumunuz varsa, bilhassa diyetinizle ilgili olarak bir uzmana danışmak yararlı olacaktır.” 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı