DOLAR
31,0049
EURO
33,5503
ALTIN
2.017,09
BIST
9.312,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
12°C
İstanbul
12°C
Açık
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Açık
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
14°C

Su dengesi nasıl sağlanır?

Günde 2,5 litre su kaybediyoruz, yerine konulmayan su hasta edebilir

Su dengesi nasıl sağlanır?
26.01.2024 18:12
4
A+
A-

Günde 2,5 litre su kaybediyoruz, yerine konulmayan su hasta edebilir

Yaşamımızın devamı için gerekli olan suyun yeteri derecede tüketiminin değerini vurgulayan İstanbul Atlas Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. M. Emel Alphan, su istikrarına dikkat çekiyor.  Olağan şartlarda bir insanın günde 2,5 litre su kaybettiğini belirten Prof. Dr. Emel Alphan, “Harcadığımız her 1 kalori için 1-1,5 mililitre su almak zorundayız. Aldığımız suyun çabucak hepsini idrar, ter, teneffüs üzere yollarla dışarı atarız. Buna su istikrarı ismi verilir. Bu dengeyi sağlamak için günde 2,5 litre yahut 8-10 bardak su ve öteki sıvılardan almak zorundayız” diye konuştu.

İstanbul Atlas Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. M. Emel Alphan, yaşam için çok kıymetli bir yeri olan suyun tüketimine ait değerlendirmede bulundu.

Yetişkin bir insan bedeninin yüzde 59 yani yarıdan birçoklarının su olduğunu belirten Prof. Dr. M. Emel Alphan, “Bebeklerin bedeninin üçte ikisinden birden fazla yüzde 70’i sudur. Bebek büyüdükçe su oranı azalır, yağ oranı artar. Bedendeki suyun yüzde 60’ı hücre içinde yüzde 40’ı ise hücre dışı sıvılarda bulunur” dedi.

Su bedenimiz için vazgeçilmez bir kaynak…

Suyun bedendeki işlevlerine işaret eden Prof. Dr. M. Emel Alphan, şunları söyledi:

Su yediğimiz yiyeceklerde bulunan besin öğelerinin sindirimi, emilimi, taşınması ve metabolizması için gereklidir. Metabolizma sonucu oluşan, artık ziyanlı hususların böbrekler yoluyla dışarı atılmasını sağlar. Bedenimizin kullanamadığı, gerekli olandan fazla alınan ve bedende oluşan ziyanlı bileşiklerin birden fazla su içinde çözünerek idrar yahut dışkıyla dışarı atılır. Gereğince su içilmediği vakit kimi mineraller böbreklerde çökerek böbrek taşlarına neden olabilir. Vücudumuzun ısısının kontrolü, eklemlerimizin kayganlığı bedendeki su sayesinde olur. Sıcak havada terleme ve ter buharlaşırken bedenden emdiği ısı nedeniyle derimiz soğur ve bu nedenle serinlik hissederiz. Kuru sıcaklıkta nemli havaya nazaran kendimizi daha rahat hissetmemizin nedeni terimizin buharlaşmasının daha kolay olmasındandır.

Su içmezsek ne olur?

Susadığımız halde su içmezsek bedenimiz kendi suyunu tutmaya çalışır. İdrara az çıkarız ve kan hacmi azalır, tansiyonumuz düşer. Bedenimizden dışkı, deri ve akciğerler yoluyla su kaybı devam ettiği için ve idrarın da aşikâr bir ağırlaşma kapasitesi olmasından ötürü bedenimiz kurur ve sıhhatini yitirir. Bedenimizdeki suyun yüzde 15’inin kaybedilmesi ise komaya ve ömrün yitirilmesine neden olur.

Su istikrarını sağlamak için günde 8-10 bardak su içilmelidir

Normal şartlarda yetişkin bir insan günde idrarla 1,5 litre, deriden 0,5 litre, teneffüsle 0,3 litre, bağırsaklardan 0,2 litre olmak üzere toplam 2,5 litre su kaybeder.

Su kaybı sonucu kan plazmasının yoğunluğu yüzde 1 artınca beyindeki susama merkezi uyarılarak susama duygusu gelişir ve kişi su yahut yerini tutan içecek içer. Harcadığımız her bir kalori için 1-1,5 mililitre su almak zorundayız.

Aldığımız suyun çabucak hepsini idrar, ter, teneffüs üzere yollarla dışarı atarız. Buna su istikrarı ismi verilir. Bu dengeyi sağlamak için günde 2,5 litre yahut 8-10 bardak su ve öteki sıvılardan almak zorundayız.

İshal ve kusmada sıvı kaybı nasıl dengelenir?

Besin zehirlenmesi ve bağırsak enfeksiyonları üzere durumlarda kusma ve ishalle bedenden su ile sodyum ve potasyum kaybı da olur. İshal yüzünden beden kurur. Bu bilhassa çocukları tesirler ve kuruma yüzünden çocuklarda vefat bile olur.  Bunu önlemek için ishal olan çocuğa konutlarda hazırlanan sıvı bir karışım daima içirilmelidir. Enfeksiyonlar da ateş de yükselebilir. Konutta çocuğun beslenmesi ve sıvısı ayarlanırken gerektiği takdirde doktora da başvurulmalıdır.

Ağızdan sıvı tedavisi için meskende hazırlanacak sıvının birleşimi şöyledir:

1 su bardağı açık çaya üçte iki silme çay kaşığı tuz, tuzun yarısı kadar yemek sodası, 1 silme yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı limon eklenir, karıştırılır ve ishalli çocuğa içirilir. Şeker yerine varsa pekmez konulabilir. Limon suyu yoksa koruk yahut şeftali suyu konur. Bu sıvı yetişkin şahıslardaki ishaller için de uygundur.

İshalde nasıl beslenilir?

Sıvı tedavisi yanında hasta uygun formda beslenmelidir. Çocuk emiyorsa emzirmeye devam edilir. Emmiyorsa yoğurt, yoğurtlu yağsız pirinç çorbası yahut yoğurt-pirinç lapası, yoğurt haşlanmış patates yahut havuç ezmesi tuz eklenerek yedirilir, tuzlu ayran içirilir. Bu çeşit besinleri yetişkinler de ishal olduklarında tüketebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

ankara web tasarım ingilizce kursu web tasarım ankara haberler çimento helezonu Renault Yedek Parça Ankara Çıkışlı Karadeniz Batum Turu Dacia Yedek Parça Fluence Yedek Parça iveco yedek parça ankara Güneş Enerjisi İmplant Süt Sağım Makinesi Yedek Parça Casıo g shock forklift aküsü Pt100 ankara ceza avukatı Ankara endoskopi labomat Ortodontik Tedavi Beta Law dacia yedek parça güç trafosu dunnage airbag e-imza check up Huzurevi damla etiket radyal fan iç mimarlık jean Hobi Bahçesi Yatırımı etiler pilates Adblue Baharat Çeşitleri